Húsvét: több mint tavaszvárás

Kevés olyan ünnepünk van amelyik ennyire átalakult az elmúlt évtizedekben, mint a húsvét, Míg néhány évtizede szigorúan vallási ünnep volt, mára – megtartva a hagyományt - egyre inkább tavaszváró, tavaszköszöntő ünneppé válik, főleg most, amikor egy egészen különleges húsvét áll előttünk.


Az idei húsvét különleges

húsvét a gyerekeknek

Azt majdnem mindenki tudja, hogy a húsvét mozgó ünnep, így húsvét vasárnapja nem egy fix napra esik, hanem legkorábban március 22, legkésőbb pedig április 25 lehet. Akár hiszed, akár nem, erről a Hold, és a Nap tehet, és ezt az egészet, még a niceai zsinaton határozták meg 325-ben, amikor azt találták ki, hogy a húsvét időpontja a tavaszi napéj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap és az ezt követő hétfő. Ha nem vagy csillagász, akkor nehezen tudod kiszámolni mikor lesz (például) jövőre, vagy 5 év múlva húsvét, viszont jó hírünk van, minden év elején ezt a naptárból meg tudod majd lesni. Ha ez eddig nem lenne elég bonyolult, tedd hozzá, hogy a húsvétot a nyugati és a keleti kereszténység is máskor tartja.

húsvét naptár

Az idei húsvét azért különleges, mert nyugaton, és keleten is egy napon lesz, pontosan április 16-án. Ez, legközelebb 2025-ben lesz így. Ha még nem zavartunk össze a húsvéttal kapcsolatban, hadd kérdezzük meg, mondd csak, Te, miért locsolkodsz? Locsolkodsz egyáltalán? És miért csak Magyarországon?


Érdekesség, hogy csak Magyarországon locsolkodunk.


húsvéti locsolkodás

Ha Hollandiában jársz húsvétkor (vagy Németországban, vagy Olaszországban, tulajdonképp akárhol máshol) figyelj arra, hogy ne menj locsolkodni. A húsvéti locsolkodás ugyanis, hungarikum, azaz a világon sehol nem tesznek olyat, amit itthon. Azt, hogy a legények, valami fura oknál fogva hajnalban felkerekednek, és vagy egy vödör jeges vízzel, vagy illatos (vagy annak vélt) kölnikkel hajkurásszák a szegény lányokat, azért, hogy jól meglocsolják őket, rögtön azután, hogy valamilyen locsolóverset szavalnak el, kéretlenül. (Persze,a szódásszifonos, jeges vödrös locsolás, inkább a médiának szól). Ez, csak egy magyar hagyomány. Sehol a világon, senki nem tesz ilyet, rajtunk kívül.


De – talán – nem is ez a döbbenetes, inkább az, hogy miért locsolkodnak a fiúk? A locsolkodás, és a termékenységkultusz összefügg, de utal a szentelt vízzel való meghintésre is. Most, hogy végre tudjuk, mikor van húsvét (és miért akkor) és azt is miért locsolkodunk, adódik a kérdés, hogyan fér meg a tojás, a húsvéti nyúl, és az ajándékok, noh meg persze a tavaszvárás, és a megújulás egyetlen ünnepbe? Azonnal mondjuk.


A húsvéti tojás


A locsolkodásért, húsvéti tojás jár a srácoknak (aki most némi szexuális töltetet vél felfedezni az egészben, azaz a termékenységi vízzel való megszórás után kapott tojás ajándékban, annak talán igaza van). A húsvéti tojásnak az a legendája, hogy amikor Krisztus a keresztfán függött, egy asszony odament érte imádkozni egy nagy kosár tojással. Amíg imádkozott, Krisztus vére rácsöppent a tojásokra, és vörösre színezte azt: ezért szokás a húsvéti tojást vörösre festeni. De még mindig nem érthető miért van húsvéti nyúl. Most elmondjuk.

húsvéti tojás és húsvéti nyuszi


A húsvéti nyúl pedig eredetileg gyöngytyúk volt


A húsvéti nyúl félreértés, és marketing. Eredetileg (Németországban) húsvétkor az emberek gyöngytyúkot adtak egymásnak ajándékba és maga a hagyomány már feledésbe merült. A gyöngytyúk németül Haselhuhn. Rövidítve Hasel. A nyuszi pedig Hase. Valószínűleg ez a félreértés okozta azt - na meg az, hogy egy aranyos, fehér nyuszi mégiscsak édesebb mint holmi rikácsoló, picike tojást tojó gyöngytyúk – hogy idővel itthon összekötötték a húsvétot a nyúllal. Arra azonban már senkinek nem volt ötlete, hogy a húsvéti tojást hogyan lehetne a nyuszihoz kötni (ő elevenszülő) úgyhogy ekörül teljes a homály, mindenesetre azóta a nyuszi hozza a húsvéti ajándékot, és a húsvéti tojás is összemosódott vele, akárcsak a télapó, december 6-ával.


Húsvéti tavaszvárás, és az ajándékok


A húsvét – mostanában - a tavaszvárás ünnepe, többek között azért, mert vagy a tavasz legelejére esik (ha a Hold, és a bolygók épp úgy állnak) vagy épp a közepére. Közben, március-áprilisban nyílik a legtöbb tavaszi virág. Ilyenkor már felolvad a föld, és káprázatos illat és színorgiával mutatja meg magát az új élet, és ilyenkor húsvétkor mindenkinek ajándékot hoz a nyuszi.

Kérdés az, hogy pontosan milyen ajándékot hozzon a húsvéti nyuszi? Szakértők szerint önmagát, semmiképp ne. A kislányok, imádnák a kedves, fehér, tapsifülest, de ne vásárolj neki húsvétra, nyulat, sokkal több lesz vele a baj, mint gondolod. Inkább mondunk szuper ajándékötletet a kislányodnak, amit egyszerre fog imádni és amivel elkápráztatja a locsolóit.Így készüljetek a húsvétra


Képzeld el a kislányodat, ahogy izgatottan várja a locsolókat. Festi a tojásokat és várja a nyuszi ajándékát. Neki még hatalmas élmény a húsvét, amit feldobhatsz szuper tavaszi színű ajándékkal. Most, hogy nagylány, és egyszerre szeretne szép, és divatos is lenni, vásárolj neki színes vegyszermentes Snails gyerekkörömlakkokat a tavasz káprázatos színeiben (a Fogtündér, a Konfetti, és a Kis hableány is igazi tavaszi színek) és várjátok együtt a locsolkodókat! Ne ijed meg, a körömlakk könnyen eltávolítható és mint tudod hypoallergén is!Kattints ide, a csodás tavaszváró húsvéti körömlakkokért >>>>>>> A TAVASZ SZÍNEI ITT!
Népszerű bejegyzések
Legújabb bejegyzések