A Te újévi fogadalmad is eltűnt?

Hová tűnnek az újévi fogadalmak?

Mindössze néhány hét telt el szilveszter óta, ám nagy eséllyel már néhány fogadalmad Neked is eltűnt. Valamiért nem tudtad tartani őket. Pedig most tényleg sziklaszilárdnak tűnt az elhatározásod, és úgy érezted, sikerülni fog. Ne csüggedj, nem vagy ezzel egyedül és mindennek megvan az oka is. Elmondjuk, hová tűnnek az újévi fogadalmak, és miért lehetetlen betartani őket.


Az Újévi Fogadalom Lopó Manó

Az „Újévi Fogadalom Lopó Manó” valószínűleg a világ egyik legszemtelenebb lénye. Soha senki nem látta még, de biztos, hogy létezik, hiszen minden január elsején – az arcán magabiztos mosollyal - nekiindul a világnak, és ellopja, begyűjti egy nagy zsákba, és valahová eldugja a legtöbb ember újévi fogadalmát. Az Újévi Fogadalom Lopó manót lehetetlen elkapni, valószínűleg azért, mert benned lakik. Elmondjuk, hogyan tudsz ellene védekezni, és hogyan nem fogja ellopni jövőre a fogadalmadat.

Január 1: a nap, amikor mindenki edzeni indul

Biztosan láttad már a Facebookon, azt az - ironikusan vicces – fotót, amelyik január elsején készül, egy – akkor zsúfolásig megtelt – konditeremben, azért, hogy aztán ugyanez a konditerem a néhány nappal később készült fényképen szinte teljesen üres legyen. Viccesnek tűnik, de ez maga a valóság, hiszen felmérések szerint az újévi fogadalmak alig 8%-a tart ki 3 hónapnál tovább. Pszichológusok rájöttek arra, hogy mi ennek az oka, most mi is elmondjuk neked.

8%: Ők a reálisak

A legnagyobb gond az, hogy az újévi fogadalom, amit megfogadsz, nem reális. Miért? mer ha soha nem voltál sportos alkat, és soha nem volt a napirendedbe beépítve a sport, akkor akármennyire erősnek tűnik a szilveszterkor, pár pezsgő után tett elhatározásod, hogy „Jövőre heti 3 alkalommal legalább 1 órára lemegyek a közeli konditerembe sportolni”, nem fogod tudni betartani. S íme máris egy ékes példája annak, hol tud az Újévi Fogadalom Lopó Manó könnyű prédára találni.

A manó nagyon hatékony: 10 emberből 9 fogadalmát elcseni, és csak akkor tudsz bekerülni abba a mágikus 8%-ba aki valóban betartja a fogadalmát, ha az reális, és nem esel bele a hamis remény szindrómába.


Ezért nem sikerül betartani: a hamis remény szindróma

A hamis remény szindróma akkor következik be, ha irreális elvárásokat támasztasz magaddal szemben. Például, ha azt határozod el szilveszterkor, hogy „egészségesebben fogsz élni”. A legfontosabb, nem a fogadalom maga, hanem az, hogy miért fogadod meg? Min akarsz ezzel változtatni? Mi az okod, miért akarsz egészségesebben élni?

Ilyen – és ehhez hasonló elhatározásokat - azért teszel, mert több elismerésre vágysz, és azt gondolod, ez lehet az útja annak, hogy boldogabb, sikeresebb legyél a munkádban, jobb kapcsolatod legyen a világgal. A fogadalom nem más, mint egy szimbóluma a vágyadnak. Viszont a pillanatban, amikor megfogadod, teljesíthetetlen elvárásokat támasztasz magaddal szemben. Ebben az esetben például meg kell változtatnod a mindennapi rutinodat. Éppen ez az, ami miatt ez 10 emberből csak 1 embernek sikerül.

Fogadj meg apró dolgokat: csalfa remény helyett


Képzeld el, hogy nagy, elhatározások helyett inkább egy olyan dolgot fogadsz meg, ami reális, és amihez van is kedved. Mondjuk azt, hogy idén többet játszol a kislányoddal (nem kell túlzásba esni, és nem kell azonnal megfogadni, hogy az eddiginél is jobb anya leszel, elég csak azt megfogadni, hogy több időd töltetek együtt.

Még jobb, ha olyan fogadalmat teszel, amelyik mérhető eredménnyel kecsegtet, könnyen betartható konkrét cél. Például az, hogy minden hónapban összespórolsz 5 000 forintot, mert júliusban szuper szülinapi zsúrt szervezel a lányodnak. Fontos, hogy bármit is fogadsz meg, soha ne támassz magaddal szemben irreális követelményeket, így hétről hétre be tudod tartani, ez lesz, ami segít a motivációdat fenntartani. Ha ilyen fogadalmat teszel, nagy valószínűséggel benne leszel a 8%-ban, akinek sikerül.

Jutalmazd meg önmagad

Pszichológusok szerint fontos, hogy önmagadat is megjutalmazd, ha sikeres vagy. Ha (a fenti példánál maradva) sikerült júliusig minden hónapban eltenned az ötezrest a lányod zsúrjára, megérdemled, hogy önmagadat is megjutalmazd, nem csak azért, mert sikerült bekerülnöd a mágikus 8%-ba, hanem azért is, mert szuper anyuka vagy.

Bárkit is kérdezel meg, biztosan egyetért veled abban, hogy megérdemelsz valami különlegeset! Mondjuk egy Snails körömlakkot, vagy egy igazi SPA köröm kényeztetést, amit már régen kinéztél magadnak.

Kattints, és jutalmazd meg magad vele! -------> KATT IDE!

Népszerű bejegyzések
Legújabb bejegyzések