A titkos napló

A titkos napló

1981-ben az angliai Leicesterben lakó, Sue Townsend napjai egyhangúan teltek: reggel megitta a hamisítatlan angol, tejes teáját, kinézett a leicesteri sorháza ablakán az esős utcára, odaült az írógépe elé: és csak este kelt fel előle: alapvetően humoros, rövid írásokat írt néhány angol lapba, de emellett titokban egy olyan könyvön dolgozott, mely később tízmilliónyi fiatal kedvence lett: legalábbis valahogy így képzeljük el most. De miről beszélünk?


A titkos napló

Senki sem tudja, hogy pontosan hogyan történt - ezért akár úgy is lehetett, ahogy leírtuk - mindenesetre 1992-ben megjelent Sue Townsend ifjúsági regénye, amit valószínűleg te is olvastál: Adrian Mole titkos naplója címmel. Nem tartunk neked most sem anglisztika órát, sem nem akarunk túlzottan belevinni az irodalomtudományba, de ez volt az korszak, amikor a szerzők előszeretettel használtak „mesélő neveket” azaz ránézve a névre értetted a jellemét a karakternek: Mole, vakondot jelent. (Skywalker pedig égenjárót). Szóval, Sue megírta azt a regényt, amit fél Európa olvasott: az órán, a szünetben: mindig, és mindenhol: egy fiatal – a napló kezdetekor – 13 és ¾ éves srác titkos naplóját.


Adrian: többen ismerték, mint Grey-t

Sue Townsend karakterét – Adrian kínjait, gondolatait, a humoros eseteit, Pandorát, az anyját, a részeges apját a komoly problémáit, sőt a nemi szervének méretét is – abban az időben többen ismerték, mint Grey-t. Adrien egyébként egy önmagát kereső, kicsit lúzer (idővel egyre jobban lúzer) tipikus leicesteri kispolgár, azaz angol kisvárosi srác volt, aki aztán előttünk nőtt fel, egészen addig, amíg meg nem nősült: összesen 8 Adrien Mole könyv készült el idővel, de mind közül a Titkos napló a legjobb: hiszen ki ne szeretne egy titkos naplóba belepillantani?


Egy megdöbbentő eset

Ugorjunk előre az időben 34 évet, és máris 2016 van, amikor fejet kell hajtanunk, és be kell, hogy lássuk, hogy bármennyire is racionálisak vagyunk, léteznek megmagyarázhatatlan esetek, amiket el kell nektek mondanunk. Pár héttel ezelőtt egy szuper színű kislánykörömlakk „fantázianevén” gondolkodtunk, amikor valakinek az az ötlete támadt, hogy nevezzük el „Titkos naplónak”. Mert ez a szín titokzatos, és illik hozzá egy misztikus név. Ebben maradtunk. Mindeddig egy körömlakk volt a sok csodás Snails körömlakk közül, míg nem a napokban előkerült Adrien Mole titkos naplója, és a borítója. Az eredeti.

Azon a borítón (akkor még nem volt ennyire fejlett a nyomdatechnika) egy rózsaszínű szájlenyomat van (ha olvastad a könyvet, tudod, hogy Pandoráé, aki egyébként szintén mesélő név), és egy – minden bizonnyal a nyomda miatt - rózsaszínes tipikus angliai telefonfülke. Egészen megdöbbentő módon a 34 évvel ezelőtti könyvborítón visszaköszön a Snails „Titkos Napló” körömlakkja. Vagyis, inkább fordítva. Vagy a tudatalattink diktálta nekünk ezt a nevet, vagy valami egészen fatális véletlen történt.


Neked is lehet titkos naplód

Most, neked is lehet Titkos Naplód (ha megvan Adrian-é akkor kettő is). Kattints, és vedd meg a lányodnak ezt a fantasztikus színű, szuper csajszis körömlakkot: : http://www.snails.hu/product-page/568638f9-d03c-f4a7-c988-e427f2ec09da

Népszerű bejegyzések
Legújabb bejegyzések