Őszintén a Mikulásról

Őszintén a Mikulásról


Beszéljük meg ezt a Mikulás dolgotNem az a baj a Télapóval, hogy eredetileg egy rém volt, aki láncot zörgetve ijesztgette a lányokat. Talán nem is az, hogy egy igazi lustaság, mert 364 napra eltűnik, hogy aztán egy nap alatt megoldja a rá eső feladatokat: miközben a fénysebesség többszörösével száguld, mert több mint 400 millió gyerekhez kell egy éjszaka alatt eljutnia. A gond, a neve. És a színe. Mondjuk, mire gondolunk.Télapó, a rém


Sokan gondolják, hogy a Télapó – már eredetileg is - afféle kedves, pufók öregúr volt, aki szerette a gyerekeket, de ez nem így van. A Télapó – régen - egy szörnyű, a láncát csörgető rém volt, aki minden évben jött, elijesztgetni a telet. Legalábbis a magyar néphagyományok szerint. (Stájeroszágban a mai napig ez a dolga). Persze létezett egy Miklós nevű püspök (szentté is avatták, ezért írhattunk volna Szent Miklóst is), akit mi magyarok megint szeretünk magyarnak gondolni, pedig nem volt az, Kis-Ázsiában élt, és adakozó természetéről volt híres. A rém, és a rém rendes püspök idővel összemosódott, és kialakult a kedves Mikulás. Na, persze nem mindenhol. Figyelj csak ! :-)Télapó: az alakváltó


Valószínűleg azért gondoljuk azt, hogy a világon mindenhol Mikulás van, mert ha Európában így hívjuk, és Oroszországban is (talán emlékszel még a Dgyed Moroz-ra), meg ugye Amerikában is létezik (Santa Claus, igaz karácsonykor), akkor azt gondoljuk: mindenhol Télapó van. Pedig nem.

Német nyelvterületen a gyerekek nem is ismerik a Télapót: ők Ruprecht lovagtól várják az ajándékot. Svédországban (pedig állítólag mellettük lakik Joolopukki) Jultomten manó hozza az ajándékot, Olaszországban pedig La Befama (vízkeresztkor) – bár az utóbbi évtizedben beelőzi őt Babbo Natale – a klasszikus Télapó. Spanyolországban se keresd Télapót: ők a Háromkirályokat várják, míg a lengyelek Gwiazdort (Csillagembert). És szenteste.


Mindenről Moritz von Schwind tehet?


Ő, egy osztrák (egyesek szerint német) festő volt, aki 1847-ben megfestette, hogy szerinte, hogyan néz ki a Télapó. Hosszú szakállal, nagy pocakkal (persze, hóban) állt a szánkója mellett, egy hosszú, mindent eltakaró ruhában. A festő képe nagy vitára adott okot, merthogy „monokróm” volt, azaz azt nem lehetett megállapítani, milyen színűnek is képzelte el a Télapó ruháját. Talán ezért lehetett az, hogy a Télapót, azóta legalább annyi színű ruhában ábrázolták, mint amennyi Snails vegyszermentes körömlakkszín van! :-)


A különösen színes TélapóMi, most arra vállalkozunk, hogy megmutassuk Neked, hogy az alakváltó, egyszer szörny, egyszer jóságos Télapó ruhájának milyen lehetett a színe. Erre segítségül hívtuk a Snails körömlakkokat, hogy könnyebben be tudd azonosítani.


A Télapót (pont azért, mert Schwind rajza zöldes volt) eredetileg zöld ruhában képzelték el. Megnéztünk több korabeli ábrázolást, és azt kell mondjuk, hogy a Télapó ruhája – egy időben – kísértetiesen hasonlított a Hajnalfény színére.


Tudod, ez milyen színű körömlakkban? Kattints ide, éppen ilyen volt!


Volt néhány tíz év, amikor a Télapó lila ruhában járt. Ez valószínűleg azért volt, mert a püspökök színe a püspüklila, nem azért, mert a Milka megszponzorálta, de tény, hogy lila volt, ezért ha Te a boltban látsz lila Mikulást, ne nagyon lepődj meg, jogos. Igaz, inkább a Lila Üstököshöz hasonló színű bársony ruhája volt.


A Télapó biztosan szereti a divatot, mert a lilát is elhagyta egy idő után, hirtelen kékre váltott. Volt pár évtized - piros előtt – amikor a Télapó bizony ilyesmi kék palástban érkezett: KATTINTS IDE!


Mostanában, az – egyébként láthatatlan – Télapó színe egyértelműen a piros lett. Fura, hogy mi ezt a Snails körömlakkot „Katicabogárnak” hívjuk, most azon gondolkodunk, hogy átnevezzük-e, Télapóra? Kattints, nézd meg ITT---->


A kozmopolita

Egyébként a Télapóban az a megkapó, hogy igazi kozmopolita. Legyen bármilyen színű ruhában, lehet neki 9, vagy épp egy rénszarvasa, lehet Krampusszal ábrázolva, vagy anélkül, a Télapó mindenhol egyet jelent egy jóságos bácsival, aki a gyerekek védelmezője.
Népszerű bejegyzések
Legújabb bejegyzések